Blog

Big data analytics: massamarketing is dood, leve massamarketing.

Publicatiedatum:

afbeelding bij

De rol van de CMO was nooit eerder zo belangrijk en complex als vandaag. Het werkterrein van bedrijven is competitiever en internationaler dan ooit. Consumenten hebben hebben een oneindige keuzevrijheid. Bovendien zijn hun interactiemogelijkheden met bedrijven exponentieel gestegen. De zogenaamde touchpoints zijn verveelvoudigd. Consumenten treden in contact met bedrijven via hun klassieke, fysieke winkels maar ook via sociale media, mobiele apps en websites.

Strakkere concurrentie en een verhoogde complexiteit zorgen voor risico’s, dat is zeker. Een bedrijf dat er niet in slaagt de steeds veeleisender wordende consument te dienen, riskeert de ondergang. Of beter gezegd, een verminderde tevredenheid leidt uiteindelijk tot klanten die opstappen en dus een winstmarge die onder druk komt te staan. Tegelijkertijd biedt het bedrijfslandschap een ongelooflijke opportuniteit inzake big data: betere klantentevredenheid en –behoud, een kleiner aantal klanten dat opstapt, verminderde kosten binnen het customer service departement en geoptimaliseerde winstmarges.

AnalyticsCMO

Hier komen analytics in het verhaal. We hebben nu tools ter beschikking die de CMO kunnen helpen om een 360°-beeld te krijgen van de consument. Dat doen ze door de data afkomstig uit alle touchpoints, zowel online als offline, te analyseren. Of een klant nu ontevreden, louter op zoek, of op het punt staat een product of dienst te kopen, we kunnen hen bereiken via het juiste kanaal, met de juiste boodschap, op het juiste tijdstip. De mogelijkheden op lange termijn zijn groot. Gisteren was klantensegmentatie vrij simpel, gebaseerd op demografische, vaak irrelevante data. Vandaag kunnen we klanten indelen op basis van gesofisticeerde profielen, gebaseerd op de waarde die ze tijdens hun volledige levensloop aan het bedrijf kunnen bieden.

Hoe werkt het?

https://vimeo.com/50721140

Voorspellende technologie kan inzicht bieden in elke individuele klant. Dat doet ze op basis van koopgedrag, webactiviteit en interactie met de customer serviceafdeling of sociale media. Dit gedetailleerde overzicht van elke individuele consument stelt bedrijven in staat om marketing- en communicatieactiviteiten voor elk van hen te voorspellen en te personaliseren. Neem bijvoorbeeld een bank. Weet wanneer een consument klaar is om een hypotheek af te sluiten of in te trekken en onderneem actie. Of een bedrijf actief in de FMCG-sector. Begrijp wanneer en waarom een loyale klant naar een concurrent wil overstappen en antwoord met een speciaal aanbod.

Massamarketing is dood. Leve massamarketing