Kennisitem
Download artikel Enkele juridische aspecten van video & TV makenDownload

Enkele juridische aspecten van video & TV maken

Vijf belangrijke juridische aspecten bij het maken van video en TV

Vijf belangrijke juridische aspecten bij het maken van video en TV

Het maken van een video of TV programma is gewoonlijk een creatief proces met als resultaat een video of TV programma dat authentiek is en het ‘persoonlijk stempel’ van de maker draagt. De maker heeft in dat geval de auteursrechten op het werk. Het werk is dan, zoals dat heet, auteursrechtelijk beschermd.

Bij het maken van video materiaal komen enkele juridische aspecten kijken. Deze whitepaper beschrijft vijf belangrijke punten:

  1. Bescherming van een idee

Als er meerdere personen betrokken zijn bij het maken van een video of programma, kunnen er ook meerdere mensen auteursrechten hebben. Bedenk dan goed of er toestemming nodig is om het werk te mogen verspreiden.

  1. Auteursrechten, naburige rechten en portretrechten

Auteursrechten: rechten op openbaarmaking en verspreiding van het werk.
Naburige rechten: rechten die artiesten zoals musici en acteurs hebben.
Portretrechten: rechten van acteurs, figuranten, modellen en andere mensen in een video of film hebben het recht om openbaarmaking van hun portret te verbieden als zij daar een ‘redelijk belang’ bij hebben.

Lees in de whitepaper verder over de overige drie juridische aspecten:

  1. Wie heeft welke rechten?
  2. Hoe leg je auteursrechten vast?
  3. Gebruik van bestaande muziek en bestaand beeldmateriaal

Download geheel vrijblijvend de whitepaper “Juridische aspecten van video & TV maken”. Hierin wordt dieper in gegaan op deze 5 juridische aspecten.

Let op: Dit is een gearchiveerd artikel. iCustomer brengt graag actuele kennis rondom bij u onder de aandacht. Deze vindt u hieronder.

Actuele kennis