Kennisitem
Download artikel Het belang van effectieve data visualisatiesDownload

Het belang van effectieve data visualisaties

Tips om het meeste uit visuele presentaties te halen

Tips om het meeste uit visuele presentaties te halen

Een goede visualisatie bouwen is en blijft een kunst op zich. Het geheim zit in de balans tussen de correcte data gedoseerd presenteren en dit visueel zo aantrekkelijk mogelijk doen. In deze whitepaper van Tableau kunt u lezen hoe u van goede naar geweldige visualisaties gaat.

Doseer, visualiseer

Dit alles wordt uitgelegd aan de hand van voorbeelden uit de financiële dienstverlening, macro-economie en sales. In vier hoofdstukken wordt uit de doeken gedaan wat er allemaal nodig is om een goede visualisatie te maken:

  • Kies het juiste type grafiek
  • Creëer effectieve weergaven
  • Maak holistische dashboards
  • Perfectioneer uw werk

Zo biedt de paper aanknopingspunten om te kiezen voor de juiste grafieken op basis van de type (potentiële) correlaties: trends in de tijd, geografische gegevens, deel-tot-geheel relaties etc. Zo zijn box plots uiterst handig om verschillende distributies weer te geven, waarbij de datapunten in een box- en whisker-display worden getoond. Histogrammen zijn dan weer handig voor trends in de tijd.

De whitepaper geeft ook tips om bepaalde technieken vooral niet te gebruiken. Een voorbeeld is een circeldiagram voor de delen-tot-geheel relatie, omdat het menselijk oog deze visueel nauwelijks kan inschatten. Ook kunnen we veelal alleen vergelijkingen trekken tussen taartdiagrammen die naast elkaar liggen. Dit probleem wordt dan weer opgelost met staafdiagrammen.

Dashboard

De paper geeft verder tips om zogeheten holistische dashboards te creëren, een verzameling van aanverwante visualisaties op één pagina. Dashboards vergroten de analytische kracht van een visualisatie door meerdere perspectieven op interactieve wijze weer te geven op dezelfde locatie. Veelgebruikte technieken zijn hier: highlighting en filters, sizing, scrollbars, scrunched views en fitting. Overigens raden de auteurs aan om dashboards alleen te gebruiken wanneer strikt noodzakelijk. De mogelijkheden zijn schier onbeperkt, maar de gebruiker kan er makkelijk de mist mee ingaan wanneer er teveel detail wordt getoond.

Dit en meer kunt u lezen in de whitepaper die u hier kan downloaden.

Ook interessant voor u!