Kennisitem
Download artikel Vernieuwing in distributie en groothandel is noodzakelijk voor groeiDownload

Vernieuwing in distributie en groothandel is noodzakelijk voor groei

Uitdagingen in de groothandel en distributie aanpakken

Gepubliceerd: 14-08-2018Uitdagingen in de groothandel en distributie aanpakken

Er waait een positieve wind door de distributie en groothandel. De branche deed het afgelopen jaar erg goed en liet het hele jaar een gestage groei optekenen. Ook in 2018 wordt verwacht dat deze trend zich doorgezet. Uit onderzoek van Modern Distribution Management (MDM) bleek zelfs dat bijna 42 % van de respondenten verwachten dat we in 2018 een groei zullen zien tussen de 5 en 10 %. Toch mogen we ons niet blindstaren op dit succes en blijft innovatie in de sector broodnodig. Alleen door te innoveren kan men voldoen aan de hoge klanteisen en concurreren met retail-giganten als Amazon.

2018: blijven vernieuwen

De branche digitaliseert niet in een razendsnel tempo, de trends van 2018 zijn dus in grote mate dezelfde trends als 5 jaar geleden. Distributeurs zoeken nog steeds manieren om meer winst te maken en te snijden in de kosten maar doen dit op vrijwel dezelfde manier als voorheen. Hierdoor handelen ze te traag om een echte digitale distributeur te worden. Digitalisering blijft dus hoog op de agenda’s staan.

Grootste zorgen in de sector

Wanneer we de zorgen van de respondenten verzamelen komen we tot een drietal bedrijfsspecifieke thema’s:

  • Digitalisering wordt steeds belangrijker: Efficiëntie, productiviteit, analytics, betere customer service. Allemaal zaken die we met behulp van nieuwe technologie willen aanpakken. Investering is dus noodzakelijk.
  • De dreiging van Amazon in de distributie: De dreiging van de retail-gigant is voor bijna alle respondenten een reden tot bezorgdheid.
  • Nieuw talent vinden en aan je bedrijf binden: Nieuw talent vinden, aannemen en houden blijft lastig. Veel bedrijven proberen nieuwe manieren van werving uit, maar blijven toch kampen met een personeelstekort.

Download het hele onderzoeksrapport hier

Benieuwd hoe respondenten uit de groothandel en distributie omgaan met de ontwikkelingen binnen de branche? Wil je graag weten wat bovenaan hun prioriteitenlijst staat? Download het onderzoeksrapport The outlook for wholesale distribution in 2018 en lees hoe de sector ervoor staat.

tag icon

Ook interessant voor u!