Kennisitem
Download artikel Wat moet u doen en laten voor sales successen in China?Download

Wat moet u doen en laten voor sales successen in China?

Hoe verkoop je aan 1,4 miljard Chinezen?

Hoe verkoop je aan 1,4 miljard Chinezen?

Met een economische groei van 7,5 procent in 2014 is China behoorlijk in ontwikkeling. Naar verwachting zal China hier in 2015 ook op uitkomen. Die biedt niet alleen kansen voor Chinese ondernemers, maar ook voor Europese ondernemers. Marielle Dellemijn dook met een groep vrouwelijke Nederlandse ondernemers in deze Chinese ondernemerscultuur. Wat zijn de belangrijkste eisen en wensen om in China succesvol te zijn?

Guanxi: de manier van zakendoen
De term Guanxi is een bekende bij de manier van zaken doen in China. Wat is Guanxi en wat betekent dit voor de manier van zakendoen? Guanxi verwijst naar de voordelen die iemand heeft op basis van zijn sociale connecties, zoals vrienden, familie, collegae, zakelijke netwerk, buren, leden van clubs etc. Hoe beter je sociale netwerk is, hoe meer mogelijkheden er beschikbaar zijn. Zowel zakelijk als privé.

Uit gespreken met verschillende ondernemers werd het al snel duidelijk dat het hebben van het juiste netwerk een voorwaarde is voor succes in sales.

Chinese Guanxi en Europese CRM
Guanxi en CRM lijken op het eerste gezicht in verbinding met elkaar te staan. Toch heeft Guanxi een ander uitgangspunt. Hierbij ligt de nadruk vooral op wederzijdse gunsten en de emotionele weegschaal die hieraan verbonden is. Bij CRM ligt de nadruk vooral op het toevoegen van additionele waarde.

Download het artikel
Wat heeft u nodig om als ondernemer in succesvol te worden in China? Lees in dit artikel een aantal slimme tips om beter met de cultuurverschillen in China om te gaan.

Dit artikel is ook geplaatst in SalesManagement | Juni 2015

Ook interessant voor u!